Nieuws en advies

Via ons platform zien we dat er elke maand tientallen DJ’s geboekt en ingehuurd worden. Maar waar moet u als boeker nou op letten als u een DJ inhuurt? Aan de hand van de ervaringen van ons en onze DJ’s hebben we een overzicht gemaakt met belangrijke tips en advies voor u als boeker uiteengezet. Hiermee kan u uw evenement een nog groter succes maken.
De drie belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het boeken van een DJ

Kosten van de DJ

1. De kosten: hoeveel betaal ik voor een DJ?

De kosten voor een DJ kunnen enorm verschillen. Op de Gigstarter profielen ziet u de prijsindicatie van een DJ maar dit hoeft niet het uiteindelijke eindbedrag te zijn. Dit hangt af van verschillende factoren, o.a.:

Hoe lang het optreden duurt. Vaak rekenen DJ’s een bedrag per uur, houd daar rekening mee.
Is de DJ een populaire en veel geboekte artiest, dan zorgt de marktwerking dat hij of zij duurder kan zijn dan een minder populaire DJ.
Ook een kostenpost is de apparatuur waarmee de DJ gaat draaien. Moet u bijvoorbeeld nog apparatuur huren of neemt de DJ zelf alles mee? Bespreek dit uitvoerig met de DJ.
En niet geheel onbelangrijk, reisafstand en het vervoer van de apparatuur. Dit zijn makkelijk te vergeten, maar zeker niet te verwaarlozen, kostenposten.

Bekijk het overzicht van DJs op Gigstarter om een idee te krijgen van de prijsrange, het kwaliteitsverschil en de verschillende shows en feesten die DJs kunnen geven.
Apparatuur die een DJ nodig heeft

Een DJ is een artiest. Zorg ervoor dat u, net zoals u bij een live band zou doen, goed kijkt naar welke apparatuur u voor de DJ dient te verzorgen. Vraag daarom aan de DJ naar de technische benodigdheden die hij of zij nodig heeft. Soms wordt dit ook wel een ‘technical rider’ genoemd, dit is een overzicht waarop staat welke apparatuur er aanwezig dient te zijn.

In de basis bestaat de benodigde apparatuur uit de draaitafels, een DJ-booth en een geluidssysteem (ook wel P.A. genoemd). Bij een zogeheten drive-in show kunt u ervan uitgaan dat de DJ alles aan apparatuur meebrengt. Het klinkt misschien triviaal, maar een praktisch punt als stroom en een afdak moet u niet vergeten bij een tuinfeest of mini-festival. Bij een groter geluidssysteem kan een aparte groep voor elektra handig zijn. Bij festivals wordt er vaak gebruik gemaakt van een aggregaat vanwege de afgelegen locatie.

De Basis: PA & DJ gear

De minimale apparatuur – dat zijn in principe de draaitafels en het geluidssysteem (P.A.) – beginnen in de meest simpele variant ongeveer vanaf €250 tot €300. U heeft dan een systeem voor zo’n 100 man en moet dan een DJ-booth improviseren in de vorm van een verhoogde tafel. Ook heeft u dan een versimpeld geluidssysteem zonder subwoofers. Subwoofers zijn speakers die zware, lage tonen produceren. Dit systeem leent zich daarmee voor een borrel, receptie, verjaardag of tuinfeest maar niet voor een groot of middelgroot dansfeest.

Er zijn allerlei soorten draaitafels voor DJ’s, zoveel dat we er een heel blog aan zouden kunnen wijden. De meeste DJs maken tegenwoordig gebruik van een USB-stick waarop ze de muziek hebben. Er zijn veel uitzonderingen, zo draaien sommige DJ’s alleen op vinyl, wat weer extra reiskosten met zich mee kan brengen – en anderen sluiten een aansturingssysteem aan op hun laptop. Bespreek daarom altijd goed hoe iemand te werk zal gaan.

Let wel, niet alle DJs staan open voor een versimpeld optreden, want de visuele presentatie, juiste apparatuur en passende overdracht van de muziek zijn onderdelen van de gehele set en show van de DJ. Bespreek daarom altijd goed wat er minimaal verwacht wordt.

De DJ booth

Op de DJ-booth staan de draaitafels waarop de DJ draait. Dit is een tafel op ongeveer heup- a navelhoogte en kan gaan van een simpele tafel tot aan een professionele en gelikte DJ booth met geïntegreerde LED-lichten en mooie vormen. Onze tip: zorg dat u het mooi aankleedt en neerzet en niet voor een al te goedkope optie gaat. Een goede investering in de DJ-booth straalt af op het feest en geeft een goede indruk aan de bezoekers.

Apparatuur huren

Mocht u ervoor kiezen om apparatuur te huren, zorg er dan voor dat u aan het verhuurbedrijf de ‘technical rider’ van de artiest doorgeeft en dat het verhuurbedrijf niet met verouderde apparatuur komt aanzetten. In sommige gevallen heeft de DJ zijn eigen apparatuur, overleg dit altijd goed met de artiest.

De prijs van de in te huren apparatuur kan stijgen door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het aantal bezoekers dat u verwacht of de geluidskwaliteit die u voor uw feest wilt. Het voordeel aan apparatuur huren bij een verhuurbedrijf is dat u ervan uit kan gaan dat het goed gebeurt en dat de DJ zich kan focussen op zijn/haar vakgebied.

Maar wat kost apparatuur dan precies?

Om het precies te weten kunt u het beste een offerte aanvragen, maar hiervoor moet u vanwege al het hierboven genoemde wel al weten wie er komt draaien. Voor grote feesten raden we gespecialiseerde geluidsbedrijven aan. Mocht u hierover twijfelen, neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Muziekstijl voor uw evenement

Iedere DJ heeft een eigen stijl. Bedenk van welke DJ’s en producers u fan bent en zoek op Gigstarter naar soortgelijke DJ’s, op genre of op naam van bekende artiesten. Het kan ook leuk zijn om meerdere DJ’s te boeken voor uw evenement. Bijvoorbeeld een DJ die house draait of dance, in combinatie met een DJ die disco draait. U kunt dan meer mensen op de dansvloer krijgen en/of werken met verschillende zalen. Kijk rond op Gigstarter en zie wat er allemaal mogelijk is.

Bezoek en oordeel zelf

Bezoek een DJ op één van zijn of haar optredens. Dit is gebruikelijk en ook nog eens leuk om te doen. Als een DJ in een club draait, dan kan hij of zij u zelfs op de gastenlijst zetten. Bij privé feesten kan het ongepast zijn om te komen kijken, daarom worden er soms ook showcases gegeven. Neem een kijkje in de muziekagenda om te zien wat er allemaal speelt. Populaire DJ’s zitten vaak al maanden van tevoren vol. Start daarom vroeg met zoeken, overleggen en uitnodigen.Vanuit die aanpak in combinatie met onze tips volgt vrijwel zeker een geslaagd feest met een DJ!

Aanbevolen bedrijven relevant aan Trouwen

Trouwkostuum aanbieding

Bij de Trouwpakken outlet Bruidsmode Hasselt hebben we een uitgebreide collectie blauwe trouwkostuums tegen lage prijzen! Ontdek de mogelijkheden zoals een trouwkostuum aanbieding op onze website. Je zal er ook een unieke collectie herenschoenen outlet vinden.

Coverband

Wil je een band huren die covers brengt voor je huwelijk, verjaardag, bedrijfsfeest of party? Dan zit je hier goed! Atomika maakt van je feest een onvergetelijke ervaring, het is een stevige coverband maar ze brengen ook eveneens pop en disco covers die jou party laat knallen

DJ Bruiloft

DJ Trouwfeest – huwelijksfeest gezocht? De trouwfeest DJ verzorgt U feest in stijl. Kies voor een professioneel diskjockey.

Trouwfotograaf

Proficiat met jullie huwelijksplannen. Als jullie op zoek zijn naar een huwelijksfotograaf om jullie mooiste dag vast te leggen, dan zit je helemaal goed. Een huwelijk vraagt veel voorbereiding, en de fotograaf kunnen jullie bijna van jullie to-do-lijstje schrappen. Samen met mijn vriendin, zorg ik ervoor dat jullie dag voor eeuwig wordt vastgelegd. Elk huwelijk is uniek. Met oog voor detail, creativiteit en een juiste portie humor, zorgen wij voor een onvergetelijke en prachtige herinnering.

DJ Tom Cosyns

DJ Trouwfeest Tom Cosyns verzorgt u huwelijksfeest stijlvol. Met meer dan 50 trouwfeesten per jaar is DJ Tom één van de meest geboekte feest DJ’s in Vlaanderen. De muziek is zeer bepalend om tot een geslaagd feest te komen, laat dit dan ook over aan Trouwfeest DJ Tom. Hij is een Professionele All Round DJ met 30 jaar ervaring in het draaien van trouwfeesten en andere dansgelegenheden. Tom is ook resident DJ van Moose Bar Vlaanderen, hij draaide dit jaar ook op Tommorowland!